
Rouhea saaristolaisleipä
Lahjaksi tai herkutteluun
3 leivän ostoslista:
* 1 l piimää
* 75 g tuorehiivaa
* 3 dl tummaa siirappia
* 3-4 dl kaljamaltaita
* 3 dl vehnänleseitä
* 3 dl ruisjauhoja
* 1 rkl suolaa
* 9-10 dl vehnäjauhoja
Lisäksi: voita ja siirappia voiteluun.
Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon aluksi osa siirapista ja murennettu hiiva ja sekoita. Lisää kaikki loput ainekset aloittaen maltaista ja lopuksi vähitellen vehnäjauhoa.
Taikina kuuluu jäädä vähän löysäksi. Kohota taikinaa 1,5h liinan alla.
Voitele 3 n. litran kokoista leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota vielä hetki.
Paista leipiä alimmalla ritilätasolla 175 asteessa vähän reilu 2 tuntia. Kun leivät ovat paistuneet 1.5h voitele leipiä siirappivesi seoksella (3rkl vettä ja 1 rkl siirappia) kahteen otteeseen siveltimellä.
Anna hetken aikaa jäähtyä vuuissa, jonka jälkeen leivät voi kumota jäähtymään ritilälle. Leivän maku on parhaimmillaan 2-3vrk kuluttua.