/kahden-kalan-kalakeitto.png

Kylmäsavulohikeitto

Lohikeittoa ja gubbröraa
2h kala

4 henkilön ostoslista:

* 600g lohta
* 300g nahallista kylmäsavulohta
* 1kg uusia perunoita
* tillinippu
* 1x nippu kevätsipulia tai purjo
* 2x Kalaliemikuutio
* 2-3dl Kuohukermaa
* Voita
* Majoneesi
* 100g Mätiä, esim. lohi/siika
* Kananmuna
* 1x Saaristolaisleipä
* Suola ja mustapippuri

Kaupan saaristoleivän sijaan itse leivottu leipä: Rouhea saaristolaisleipä

Gubbröra:

  • 400g keitettyjä perunoita
  • 6kpl kovaksi keitettyjä kananmunia
  • 200g saaristolaisleipää kuutioituna
  • 6 rkl majoneesia
  • 100g mäti
  • 1-2 dl kevätsipulin tai purjon vartta
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Valmista ensin Gubbröra.

Keitä perunat ja kanamunat ja jäähdytä kypsymisen jälkeen kylmällä vedellä. Muussaa kananmunat pieneksi paloiksi haarukalla. Leikkaa saaristolaisleipä kuutioiksi ja kevätsipuli tai purjo pieniksi paloiksi. Sekoita ensin kaikki muut ainekset keskenään paitsi mäti. Lisää lopuksi mäti ja suolaa sekä pippuroi mädin pinta. Kääntele varovasti joukkoon. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Kylmäsavulohikeitto

Leikkaa lohi ja kylmäsavulohi annospaloiksi. Säästä kylmäsavulohen nahka ja lohen rasvapalat jos on. Kuutioi perunat ja leikkaa sipulia n. 1-2dl pieniksi paloiksi. Leikkaa myös sipulin vartta n. 1dl.

Kuullota voissa 1-2dl sipulia ja perunoita. Lisää kylmäsavulohen nahkapala ja rasvapalat, 1L vettä ja kalaliemikuutiot keittoon. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä (n. 10-15min). Poista nahka- ja rasvapalat keitosta ja lisää lohipalat joukkoon.Keitä vielä pari minuuttia. Lisää tilli, sipulin varsipalat sekä kerma. Mausta suolalla ja pippurilla.